{ "title": "Kronik Atrofik Gastrit", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-atrofik-gastrit.jpg", "date": "19.01.2024 19:41:30", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kronik Atrofik Gastrit, Midenin içindeki yüzeyi tamamı ile kaplayan mukoza tabakasının burada bulunan epitel hücreler ile salgı bezlerinin yok olması ile sonuçlanan ve kendini tekrarlayan iltihaba kronik atrofik gastrit adı verilmektedir. Hücrenin içeriğinin ve boyutlarının azalmasına atrofi denilmektedir. Kronik atrofik gastrit hastalığı olan midedeki mide mukozasında bağırsağa benzer dokular meydana gelmeye başlamaktadır. Buna intestinal metaplazi adı verilmektedir. Midedeki ait salgılama görevi olan hücrelerin azalması ile mide suyunda daha az asit olmakta ve gıdaların sindirimi zor hale gelmektedir. Bu esnada demir ile B12 vitamininin emilmesi de bozulmaktadır. Uzun sürede bu eksiklikler sebebi ile kişide anemi görülmektedir.

Kronik Atrofik Gastrit Hastalığının Sebepleri Nelerdir?

Kronik atrofik gastrit hastalığına en çok vücudun savunma sisteminde oluşan bozukluklar ile helikobakter pylori ismindeki bakterinin sebep olmaktadır. Ayrıca, çok nadir olarak kronik alkalen reflü gastriti ile parsiyel mide rezeksiyonların ardından kronik atrofik gastrit rahatsızlığı görülebilmektedir. Kronik atrofik gastrit ayrıca Tip A veya otoimmün gastrit olarak da tanımlanmaktadır. Bu rahatsızlıkta atrofi midenin gövde ve kubbe kısmında oluşabilmektedir. Asit salgılama görevini üstlenen hücrelerde azalma meydana gelmesine göre mide suyunda da azalma meydana gelmektedir. Bu da midenin aşağı kısımlarında bulunan hücrelerden gastrin ismi verilen hormonun daha fazla salgılanmasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda ise hasta olan kişilerin kanında yüksek seviyelerde gastrin görülmektedir.

Helikobakter pylori iltihabı sebebi ile meydana gelen atrofik gastritte oluşan atrofi, midenin aşağı kısımlarında daha fazla görülmektedir. Midenin bu bölümünde asit salgısının artmasına sebep olan gastrin hormonunu salgılama ile görevli olan hücrelerin kaybıyla midede asit sekresyonu azalmaya başlamaktadır. Bu tür hastalıklarda genel olarak serum gastrin seviyesi normal olmaktadır.

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yolları

Kronik atrofik gastrit hastalığı bulunan kişilerin genelinde kendini gösteren belirgin bir şikâyet olmamaktadır. Bu hastalıkta belirtilerin görüldüğü kişilerdeki belirtiler ise genellikle mide hastalıklarında görülen belirtiler ile aynıdır. Bu belirtiler şunlardır;
Bir kişinin midesinde kronik atrofik gastrit var ise bunun geri dönüşü mümkün olmamaktadır. Bu rahatsızlığı olan kişilerde mide kanserinin kendini gösterme olasılığı, başka kişilere oranla daha yüksek olduğu için, bu kişilerin belli periyotlarda endoskopi ile izlenmesi gerekmektedir. Özellikle de ilesi içinde mide kanseri öyküsü bulunan kişilerin daha dikkatli olması önemlidir. Kronik atrofik gastrit rahatsızlığı bulunan kişinin midesinde helikopter pylori enfeksiyonu olması halinde tedavi buna uygun olarak yapılmaktadır. Bu rahatsızlığı olan kişilerin yemek yerken kola ve limonata benzeri midedeki asidin daha yüksek olmasını sağlayacak içecekler tüketmesi sindirimi kolaylaştırmak açısından fayda sağlayabilmektedir.
" } ] }