{ "title": "Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-bobrek-yetmezligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:51:09", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kronik böbrek yetmezliği evreleri, 5 aşamaya ayrılmıştır. 1 ve 4. Aşamalar içinde, böbreğin işlevlerini savunması amaçlanır, böbreğin kan süzme görevinin yapılması basit vaziyettir. 5. Evrede ise böbrek işlevini yitirdiğinden, diyaliz ya da nakil benzeri seçenekler düşünülebilir. Öncelikle, böbrek işlevinin azaldığı idrar atımından ve idrar testlerinden anlaşılabilir. Bu önce vaziyetten sonra, birincil savunma yolu uygulanır. İleri ki zamanlarda tedavi sorununun ilerlemesiyle yukarıda bahsedilen 1-4 aşamalar başlar. Bu evrelerde asıl emel böbreğin çalışmasını başarmak, işlevinin yitirmesini önlemektir. 5. Evreden sonra son evresi olarak bilinen evre başlar. Bu vaziyette böbrek işlevi daimî olarak hasarlıdır, böbrekler kapasitesinin yalnızca %10'unu kullanabilir. Hasta bu evreden sonra nakil listesine alınır ve diyaliz rehabilitasyonu başlanır. 5. Evreden sonra gerçekleşen son evresine 'üremi' adı verilir. 5. Evreden sonra diyaliz ve nakil tedavi alternatifleri düşünülmediği halde rahatsızlık ölümcüldür. Böbrekler kanaat süzmek hariç, asit baz balansı sağlama, hormon salgılama benzeri yaşamsal görevler üstlenir. Şunlar 5. Evreden sonra böbrek aracılığıyla gerçekleştirilemediğinden, tedavi sağlanmazsa hasta hayatını kaybeder.

Kronik böbrek yetmezliği hastalığı (KBH), böbrek işlevinin vakit içerisinde evreli ve daimî pozisyonda kaybedilmesiyle oluşur. KBH'nin rehabilitasyonu yoktur, fakat ilerlemesini yavaşlatmak için elinizden gelenin en iyi olanını yapabilirsiniz. Kronik kelimesi, yapılması tespit edecek bir aşama içerir, uzunca zamanda gelişen ve daimî meydana gelen manasına gelir. Buna bağlı olarak böbrek yetmezliği de böbreğin fonksiyonlarının daimî olarak bozulması manasına gelir. Böbrek evreli olarak işlevini kaybeder. Öbür böbrek yetmezliği çeşidi olarak bilinen ' Akut Böbrek Yetmezliği' ile farkı bu noktadadır. Akut böbrek yetmezliğinde böbrek birdenbire bozulurken ve tedavi talihi olası iken, kronik olan böbrek yetmezliğinde ise rahatsızlık tam tersine gelişmektedir. Kronik olan böbrek yetmezliğinde tedavi talihi yoktur. Tedavi olasılığı yoktur, ama tedavi sorununun ilerlemesini yavaşlatmak olasıdır. Kronik olan böbrek yetmezliği bazı aşamalar geçirerek hastalığı nihai mertebeye getirir, nihai evreden sonra ise diyaliz ya da böbrek nakli uygulanmaktadır.

Hastalığın 5 aşaması

Böbrekleriniz, normal süzme işlevini yaptığı ve idrarda kan ya da protein olduğuna konusunda işaret meydana gelmediği müddetçe sıhhatli ve normal sayılmaktadır. Süzme işlevinin seviyeyi, yaşınıza ve böbreklerinizi etkileyebilecek meydana gelen diğer pek çok etmene bağlıdır. Böbrek işleviniz daimî pozisyonda azalırsa, sizde KBH meydana geldiği düşünülür. Böbrekleriniz vakit içerisinde kanınızdaki atıkları süzerek giderme yetisini kaybedebilir. KBH zamanı 5 aşamaya ayrılır: 1-4 aşamalarında, odak noktası böbrek işlevini korumaktır; beşinci evrede ise hastalıkla başa çıkılmasındaki yegâne seçenekler diyaliz ya da nakil olabilmektedir.

Böbrek hastalanınca ne oluyor?
Az tuz, çok fazla su tüketilmek gerekli

Böbrek hastalıklarının kalıtımsal faktörlerin yakınında tuz ve suyla da direk ilişkisi yer alıyor. Çok tuz kullanımı bedendeki tansiyonu artıracağı için böbrek içerisindeki kılcal damarlarda bozulmalara sebep oluyor. Uzunca müddetli fazla kan basıncıysa (Hiperkan basıncı) böbreğin işlevlerinin bozulmasına neden olmaktadır.
" } ] }