{ "title": "Kronik Bronşit", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-bronsit.jpg", "date": "19.01.2024 18:01:02", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kronik Bronşit, Yavaş bir şekilde ilerleyen kronik bronşit yıllar boyunca süren ve sonucunda ağır solunum yetmezliğine yol açabilecek bir hastalık türüdür. İki yıldan uzun süren zaman zaman yinelemelerle aylarca geçmek bilmeyen balgam ve öksürük şikâyetleri olan bir kişiye verem gibi aynı belirtileri taşıyan bir diğer hastalık olasılığı elendikten sonra kronik bronşit tanısı konmaktadır.

Kronik Bronşit Neden Olur?

Kronik bronşit hastalığının sebepleri tam açık bir şekilde ortaya konamamıştır. Hastalık sebebi doğrudan değilse bile hazırlayıcı üç önemli etken arasında solunum yolları enfeksiyonu, sigara dumanı ve çevre kirliliği gösterilen etkenlerdir. Bu etkenler sadece kronik bronşite değil, yatkınlığı görülen kişilerde diğer koşullar ile birleşerek solunum yolu hastalılarına dahi neden olmaktadır. Doğumdan gelen kişilerde var olan kişisel yatkınlığın çok da önemli olmaması hastalığın ilerleyerek kötü sağlık alışkanlıklarının belirleyici olması kabul edilmiştir. Hava kirliliği ile sigara dumanı bronş ağacında mukus üretimini artıran en önemli sebeplerdir. Bunların yanına bir de enfeksiyon eklendiğinde broş mukozasının hastalanma riski oldukça yüksektir. Hava kirliliğine neden olan toz ile zararlı gazların özellikle de sanayi bölgelerinde oldukça belirleyici bir etkisi vardır. Kükürtdioksit, amonyak, hidroklorik asit, aseton, hidrojen sülfür, asetik asit, hidroflüorik asit ve metal buharları oldukça zararlıdır. Hava kirliliğinin önemini belirlemeye yönelik yapılan istatistik araştırmalar, kronik bronşit tanısı ile bu hastalıktan ölüm sayısının artışı ve mevsimlik sis yoğunluğunun özellikle de havada bulunan kükürtdioksit ve duman ile karışarak smog miktarının artışı arasında oldukça yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Kronik bronşit hastalığının en önemli belirtisi balgamlı ve şiddetli kuru öksürüktür. Yalnız balgam yutağa geldiğinde atılmak yerine yutulabilir. Genellikle çıkan ateş hafiftir. Solunum zorlaşır ve solunum şikâyetleri ön plana çıkmıştır. Nefes darlığı, fiziksel güç harcadığın da kişinin hareketlerini kısıtlayacak ölçüde artmıştır. Oluşan nefes darlığının sebebini anlamak için kronik bronşite bağlı akciğerlerde meydana gelen değişiklikleri bilmek gerekmektedir. Broşlardan hava geçişini sağlayan iç boşluğu, mukoza ve eksüda salgısının artarak birikmesinin yanı sıra bronş duvarının damarlar içinden sızmakta olan sıvı sebebi ile şişerek kalınlaşması sonucunda oldukça önemli ölçüde daralma görülmektedir. Kronik hastalığı sırasında broş duvarında bulunan esnek liflerin yerini sert yapılı bağ doku lifleri almaktadır. Bu sebep ile esnekliği azalmış olan broşların solunum sırasında yeterince genişleyemez. Ortaya çıkan bütün bu değişiklikler solunum hareketlerine karşı direnç gösteren bir güç oluşturmaktadır. Ayrıca akciğerlere giden hava akımı oldukça büyük bir ölçüde sınırlanır ancak dinlenme esnasındaki ihtiyacı karşılayabilmektedir. Vücudun oksijen ihtiyacını artırmak için yapılan kas hareketleri sırasında bütün dengeler altüst olmaktadır. Son derece zorluk ile sürdürülen yetersiz miktarda solunum gözlenir. Kişi daima dinlenmekte zorundadır. Fiziksel güç harcandığında dokular için gerekli olan oksijen ihtiyacı ve karbondioksit üretimi artacaktır. Bronşitli kişinin akciğerleri, kana yeterli miktarda oksijen sağlayabilecek seviyede değildir. Bu durumun sonucunda da dolaşımdaki kanda bulunan oksijen miktarı azalacaktır. Kişi sıkıntıyla hava gereksinimine ihtiyaç duyar, yani nefes darlığından şikâyetçi olur.

Kronik Bronşit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sürecinde alınması gereken ilk önlem sigaranın bırakılmasıdır. Kronik bronşitin ilerlemesinde sigara kullanımının baş sorun olması genel olarak kabul edilmektedir. Uzun yıllar boyunca sigara kullanan bir hasta sigarayı azalttığında ya da tamamen bıraktığında sabah kalktığında yaşadığı sıkıntılı öksürük nöbetleri ve çıkarılan balgamın oldukça kısa süre içinde ortadan kalktığını, solunumun kolaylaşması ile genel sağlık durumununda hızlı bir şekilde düzeldiği gözlenir. Bu durumda sigaranın kronik bronşit ilerlemesinde etkisi, sigara tamamen bırakılmasında gözlenen sonuçlara bakılarak kolayca kanıtlanabilmektedir. Kronik bronşit görülen hastaların tedavisi sürecinde kullanmış oldukları ilaçların hastanın ve rahatsızlığın durumuna göre seçilmelidir. Her şeyden önce çıkarılan balgamın akışkanlığını artırıcı ve yoğunluğunu azaltıcı etkide ilaçlar kullanılmalıdır. Bronş mukozasında bulunan iltihap için iltihap giderici ilaçlar tercih edilmelidir.
" } ] }