{ "title": "Kronik Farenjit", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-farenjit.jpg", "date": "21.01.2024 13:24:01", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Kronik farenjit, Boğazın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır, belli aralıklarla sürekli tekrarlayan farenjit gibi ateş ve halsizlik görülmez. Daha hafif olur, ama sık aralıklarla boğazda gıcık, kaşınma, yanma, kuruluk hissi, yutkunma güçlüğü gibi şikâyetler olur. Hasta boğazı gıcıklandığından dolayı sürekli boğazını temizle ihtiyacı duyar, bu hareketle boğazın daha çok tahriş olmasına neden olur.
Kronik farenjitin tedavisi çok zordur, sürekli tekrarlar ve sürekli grip olmanıza neden olur.

Hastaların bazı durumlara çok dikkat etmesi gerekmektedir. Sigara içilen ortamlarda bulunmamaları, sigara ve alkol kullanmamaları, sıcak ve soğuk içecekler almamaları, üşütmemeye çalışmak, terlememek ilk başta dikkat etmeleri gereken şeylerdir. Kronik farenjit dört mevsim etkilidir, hava sıcaklıklarının değişimi hastaların en zayıf zamanlarıdır. Kronik farenjit günümüz şartlarında tamamen tedavi edilip yok edilememektedir, pek çok kişi bu hastalıkla yaşamlarını sürdürmek zorundadır, öldürmeyen ama süründüren hastalıktır. Genellikle gençlerde yakalanma oranı daha düşüktür, fakat kimileri bu hastalığa ergenlik de çekmeye başlar. Kalorifer ve klimalı evlerde kişinin ağzı kurur, bu da boğazın tahrişine neden olur. Bunu önlemek için odanın nemini arttırmak gerekir, odaya içi su dolu kap konması biraz fayda getirebilir. En güzel tedavisi bağışıklık sistemini güçlendirmekle olur. Ada çayı, papatya çayının da boğazdaki kuruluğu gidermekte faydası olur. Sinüzit bulunan hastalarda kronik farenjit daha sık görülür, burnun tıkalı olması sebebiyle zaten ağızdan nefes alınması sürekli boğazı kuru bırakarak tahrişe sebep olur.

Kısaca kronik farenjit hastalığını şöyle özetleyebiliriz

Kronik farenjitten uzak durmak için sigara ve alkol almamak, tozlu ve kirli havada durmamak, çok sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durmak, boğazı aşrı temizlemeye uğraşmamak. Uygun tedavi ve hastanın maksimum dikkati bile kronik farenjiti ortadan kaldırmayabilir, ancak hafifleyebilir veya geçici olarak kaybolabilir.

Kronik farenjit tedaviye başlamadan önce mutlaka teşhis konmalıdır. Bunun için Kulak Burun Boğaz ve muhtemelen bazı laboratuvar ve röntgen çalışmaları gerekir. Antibiyotiklerle tedavi edilir fakat geçici bir iyileşme olur.
" } ] }