{ "title": "Kronik Gastrit Diyeti", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-gastrit-diyeti.jpg", "date": "21.01.2024 14:18:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kronik gastrit diyeti, her ne kadar diyet olarak tanımlansa da kronik gastrit hastaların uyması gereken bir beslenme şeklidir. Bu hastalarda mide mukozasında hasar bulunmaktadır. Bu görevini yerine getirmesine engel olur. Zaman içinde gelişen kronik gastrit, hastalarda önemli sorunlara neden olur. Hastalığın etkeni Helicobacter Pylori denilen bakteri mide mukozasına yerleştiğinden, hastaların yediği besinler mide asidini arttıracak türden olmamalıdır. Bu nedenle kronik gastrit hastaları diyete dikkat etmelidir. Tedavide en önemli unsur beslenmedir. Tıbbi tedavinin yanında hastaların uyması gereken diyeti uygulamaları halinde, rahatsızlık kolay tedavi edilebilir. Aksi halde mide ağrısı yakınmaları geçmediği gibi, ileri aşamalarda ciddi sorunlar yaşanabilir. Hastalar tıbbi tedaviyle iyileşse bile beslenme rahatsızlığın tekrarına neden olabilir. Kronik gastrit diyeti belirli yiyeceklerin tüketilmesi, bazı yiyeceklerden kaçınma gibi uygulamaları kapsar. Temel olarak mideye dokunmayacak besinler tüketilmelidir.

Kronik gastrit diyetinde uyulması gerekenler

Hastaların aç kalmaması gerekir. Midenin aç olması da mide asidini arttıran etkenlerin başında gelir. Bu nedenle sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri zamanında yenmelidir. Ana öğünlerle arada ara öğünler olmalıdır. Bu öğünlerdeki besinlerin aşırı tüketilmesini önlediği gibi, midenin boş kalmasını da önler.

Kronik gastrik diyeti sırasında açlık hissinin önlenmesi çok önemlidir. Bunun için öğünlerden iki saat sonra meyve tüketebilirsiniz. Bu kandaki şeker oranının dengelenmesini sağlayacaktır. Böylece açlık hissi oluşması önlenecektir.

Yemeğe başlarken ilk yiyecekler çok soğuk ya da çok sıcak olmamalıdır. Asit oranı yüksek olan portakal, domates, greyfurt, limon gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Bu yiyecekler mide mukozası hasarını arttıracaktır. Bunlar gibi kola, hazır meyve suyu gibi içeceklerde bu etkiyi gösterir.

Kronik gastrit hastalarının alkol ve sigara alışkanlığından uzaklaşması gerekir. Bunlar mideyi tahriş etmekte, uyarmakta, mide salgısını arttırmaktadır. Bu etkiyi koyu demli çay, koyu kahve gibi içeceklerde göstermektedir. Özellikle aç karnına içildiğinde hastaların yakınmalarını arttırmaktadır.

Yiyecekler arasında baharatlı olanlar, acı, ekşi, tuzlu ve yağlı olanlarda mide mukozasındaki tahrişi arttırmaktadır. Bu yiyeceklerin tüketiminde hastalar çok dikkatli olmalıdır. Tuz miktarı fazla olanlar, kızarmış besinler, krema, mayonez gibi yağ oranı yüksek besinler, turşu, çikolata gibi yiyecekler kronik gastrit hastalarının yakınmalarını arttırır. Hastalar mide ağrıları için, sabah kalktıklarında 1 bardak suya 1 çay kaşığı bal koyarak içebilir. Ancak şeker hastalığı bulunan kişilere bu tavsiye edilmez.

Kronik gastrit diyetinde hastalar yemek yemek için fazla zaman ayırmalıdır. Yemekler ayak üstü atıştırma şeklinde yenmemelidir. Oturarak düzenli şekilde, lokmalar iyi çiğnenerek yutulmalıdır.

Sabah kahvaltısında hastalara az yağlı beyaz peynir, bitki çayı, meyve çayı, 1 tatlı kaşığı bal tüketebilir. Ancak şeker hastalarına bal önerilmez. Diğer öğünlerde ise gaz yapmayacak malzemelerle hazırlanmış olan çorbalar, yine gaz yapmayacak, iyi pişmiş sebze yemekleri, haşlama, ızgara, buğulama, fırın şeklinde pişirilen ana yemekler, az yağda pişen pilav ve makarna tüketilmesi tavsiye edilir.

Diyette tüketilen meyveler kabuksuz olmalıdır. Özellikle mide ağrısı, yanma gibi etkiler bulunduğu zaman hastaların meyveleri ve sebzeleri çiğ olarak tüketmemesi gerekir. Bu zamanlarda besinler haşlama, fırın, komposto şeklinde pişirilerek tüketilmelidir.

Kronik gastrit diyetinde ara öğünlerde 1 dilim ekmek, az yağlı beyaz peynir, yanında bitki çayları tüketilebilir. Yemeklerde et ve sebze yemekleriyle beraber, yeşil salata tüketilebilir. Ancak yemeklerin ve salatanın miktarı az tutulmalıdır. Eğer süt ve yoğurt gibi yiyecekler midenize dokunuyorsa, ağrıyı tetikliyorsa, diyet listesinden çıkarılmalıdır. Yiyeceklerin herkeste yarattığı etki farklı olabilir. Bu nedenle kendinize göre bir düzenleme yapabilirsiniz.

Diyet sırasında lifli besinler midenize dokunmazsa, rahatlıkla tüketebilirsiniz. Kronik gastrit diyeti sırasında hastaların sıvı alımına dikkat etmesi gerekir. Günde en az 6-8 bardak su içilmelidir. Suyun yanında asit oranı düşük olan içecekler, bitkisel çaylar, kafein içermeyen içeceklerde tüketilebilir.
" } ] }