{ "title": "Kronik Gastrit", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-gastrit.jpg", "date": "20.01.2024 00:45:47", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kronik gastrit, mide iltihabı olarak da bilinen ve halk arasında oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Alerji veya enfeksiyon yoluyla ortaya çıkan, beraberinde iştahsızlık, kusma, mide bulantısı, mide yanması gibi belirtilere yol açan bir hastalıktır. Zararlı maddelerin mide mukozasına vermiş olduğu hasar midenin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesine neden olur. Kronik gastrit birdenbire ortaya çıkan bir problem değildir. Kronik gastrit zamanla oluşur. Mide mukozasına konumlanan ve fonksiyonunu önleyen etkenler zamanla gastritin kronikleşmesine neden olur.

Kronik gastrit neden olur?
Kronik gastrit belirtileri nelerdir?

Kronikleşen gastrit bazen herhangi bir belirti vermeden seyredebilir. Rahatsızlık uzun süre devam eden iltihap nedeniyle oluşur. İltihap zamanla mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik hissi ve geğirme görülebilecek belirtiler arasında yer alır.

Kronik gastrit tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Mide rahatsızlığı yaşanıyor ve bu rahatsızlık yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa bir doktora başvurmakta yarar vardır. Doktor hastanın öyküsünü dinleyerek gastrit tanısı koyabilir. Ancak kesin tanı için bazı testlerin uygulanması gerekebilir. Endoskopi tanı için en faydalı tetkiktir. Endoskopi genellikle 40 yaş üstü hastalarda uygulanan bir tekniktir.

Kronik gastrit tanındıktan sonra tedavi amaçlı, mide asidini dengeleyen ilaçlar reçete edilebilir. 15 günlük düzenli bir tedaviden sonra hastalık kontrol altına alınabilir. Ancak hastalığın tekrarlamasını önlemek için koruyucu tedavi uygulanmalıdır. Bu tedavilerin yanı sıra beslenme diyeti uygun görülebilir. Mide asidini tetikleyen yiyecekler hastaya yasaklanır. Mide kendini yenileyebilen özellikte bir organdır ve kişi tedaviye dikkat ederse iyileşebilir. Ancak kişi tedaviye uymaz ve mide asidini arttıran yiyeceklere devam ederse hastalık devamlı tekrarlar. Tekrarlamaların önlenmesi için hastalık iyileşse bile yenilen içilen besinlere dikkat edilmelidir.

Kronik gastrit evde de bazı yöntemlerle kontrol altına alınarak yaşam kalitesi arttırılabilir. Günlük düzenli olarak elma suyu, üzüm suyu, çiğ patates suyu içmek gastrit şikâyetlerinin hafiflemesine yardımcı olur. A, C ve D vitaminleri bakımından zengin bir beslenme programı kronik gastrit için faydalı olur.

Kronik gastrit için yasaklı besinler nelerdir?
" } ] }