{ "title": "Kronik Kabızlık", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-kabizlik.jpg", "date": "19.01.2024 13:47:10", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kronik Kabızlık, halk arasında büyük abdest yapamama ya da çok zor yapma olarak bilinir. Kronik kabızlık 2 haftadan uzun süreli devam eden insanın dışkılama yapamaması ya da çok zor ve sert yapması olduğu bilinmektedir. Kronik dışkılama hastalığında birden fazla organın etkilenmesi söz konusudur. Toplum arasında çok fazla rastlanan ve insandan insana değişik belirtiler gösteren ve tedavisi hekim tarafından mümkün olan yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir. Eğer kronik kabızlık tedavisinde geç kalınırsa hastanın çok ciddi boyutlarda sağlık problemleri yaşaması kaçınılmaz olmaktadır. Erken tedavi ile çok çabuk ve hafif bir şekilde hastalıktan kurtulması mümkün olmaktadır. Fakat tedavide geç kalınması ise hastanın daha şiddetli ve uzun süreli bir hastalık evresi geçirmesine ve kişinin yaşam şartları konforunu etkilemesine neden olmaktadır.

Kronik Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Kronik kabızlık belirtileri değişik yaş gruplarında ve farklı belirtiler ile ortaya çıkması söz konusudur. Yani bebeklerde farklı, Çocuklarda farklı ve yetişkinlerde farlı olmaktadır. Toplum arasında en sık rastlanan bulgular arasında kişinin 15 günden fazla süren dışkılama da zorlanma, dışkılama sıklığının azalması ve dışkının sert olması gibi belirtileri bilinmektedir. Kronik kabızlık yaşayan kişilerde saymış olduğumuz bulguların biri ya da birden fazlasının bulunması olmaktadır. Yine kronik kabızlığın şiddeti ve ne kadar sıklıkta olduğu hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Ortam değişikliği, yeme alışkanlığı, seyahat zor dışkılamaya neden olabilir. Bu durum o kadar önemli değildir asıl önemli olan aniden ortaya çıkan kronik kabızlıktır. Bu gibi durumlarda düşünülmesi gereken bağırsakların tıkanmasına sebep olacak mekanik engel olup olmadığı araştırılmalı bu şekilde hiçbir neden yokken ortaya çıkan kabızlık bağırsaklarda kanser, yapışıklık ya da iltihabi olduğundan olabileceği unutulmamalıdır. Bu şekilde olan ani tıkanıklık özellikle şiddetli karın ağrıları, bulantı, kusma ve ateş gibi belirtiler görülmektedir.

Kronik Kabızlık Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik kabızlık tanısı konusunda Uzman hekim tarafından laboratuvarlarda yapılan testler, fizik tedavi ve birden fazla uygulanan testler sonucunda kolaylıkla tanı konulmaktadır. Tecrübeli doktor tarafından testler dışında sadece fizik tedavi sonucunda bile kronik kabızlık tanısının konulması söz konusudur. Kronik kabızlık tanısının konulmasında en önemli testler Gaita ve kan tanı yöntemi testleridir. Bir de anemnez FM, klinik çok önemli olduğu bilinmektedir. Kronik kabızlık muayenesinde fekaloid palpe edilebilir ya da grafide gaita ve fazla gaz görülmesi mümkündür. Kronik kabızlık tanısı iki ana dalda incelenir; Fonksiyonel kronik kabızlık tanısı ve Patolojik Kronik kabızlık tanısı olarak bilinir. Kronik kabızlık tanısı başlangıcında yapılması gereken tetkikler olarak ise şunlar yapılmalıdır. Serum Ca, TSH, TK, sedimentasyon, GGK, serum elektrolitler, bebeklerde ter testi ve romatolojik serolojikler yapılması gereken tetkiklerdir.

Kronik Kabızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik kabızlık tedavisinde beslenme düzeltilmeli ve gerekli durumunda medikal tedavi uygulanmalıdır. Patolojik kronik varsa düzeltilerek dışkılama alışkanlığı düzenlenmelidir. Ayrıca kronik kabızlık tedavisinde psikolojik destekli tedavi uygulanmalıdır. Kronik kabızlık olan hastanın düzenli spor yapması ve gün içerisinde bol su ve sıvı gıdalardan tüketmesi gerekmektedir. Kepekli yiyecekler ve armut, erik, kayısı ve bol sebze tüketilmeli ve yemeklerde genellikle zeytinyağı kullanılmalıdır. Günlük olarak kronik kabızlık dönemi sürecince özellikle sabahları aç karnına ılık su ve 1-2 kaşık zeytinyağı alınması tedavi için uygun olacaktır. En önemlisi hastanın dışkılama hissi olduğu anda mutlaka çıkması asla ertelememesi kronik kabızlık tedavisinde çok önemlidir. Kabızlık yapacak yiyecek ve içeceklerden uzak durulması ve aşırı derecede karbonhidrat içeren yiyeceklerden tüketmemesi uygun olacaktır. Kronik kabızlığa iyi gelen elma çayı, bal, ıhlamur ve limonlu çay gibi gıdalar bol tüketilmeli. Yukarıda bahsedilen konuları uygulayarak bir sonuca varılmamış ise doktor tarafından tavsiye edilecek ilaçlar ile ilaç tedavisine başlanmalıdır. Dışkıya yüzey aktif etki göstererek dışkıyı yumuşatan sıvı parafın, bitkisel yağlar, gliserinli fitiller, macunlar, dıoktıl sodyum sulfosuksınat gibi ilaçlar kullanılmalıdır. Son olarak kronik kabızlık çeşitlerinden bahsedelim.

Kronik Kabızlık Çeşitleri
" } ] }