{ "title": "Kronik Lenfositik Lösemi", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-lenfositik-losemi.jpg", "date": "19.01.2024 06:44:25", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Kronik Lenfositik Lösemi, lenfositlerin yani beyaz kan hücrelerinin normal olmayan bir şekilde büyümesi ve tüm vücuda yayılması ile oluşan hastalığa kronik lenfositik lösemi adı verilir. Lenfositler, bağışıklık sisteminde bulunur ve vücudu enfeksiyonlara karşı korurlar. Ancak lenfositlerin anormal bir şekilde artmasıyla bağışıklık sistemi zayıflar. Bunun nedeni ise artan bu lenfositlerin normal olmaması ve mikroplarla savaşmayan hücreler olmasıdır. Lenfositlerin aşırı derecede artması ile trombosit ve eritrosit gibi hücrelerin yapımı engellenmektedir. Böylece yayıldığı organların büyümesine neden olurlar. Yavaş ve sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Genellikle erişkinlerde görülen bu hastalıkta, %15 kadarlık bir kısım ise 50 yaş altında bulunan hastaları ifade etmektedir. En çok görülen kanser çeşitleri arasında ikinci sırada yer alır.

Kronik lenfositik löseminin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalık bulaşıcı ve genetik değildir.

Kronik lenfositik lösemi hastalığının belirtileri nelerdir?
Kronik lenfositik löseminin tanısı nasıl konulur?

Erken evrede hastaların kan sayımı sırasında beyaz kan hücrelerinin artmış olduğu tespit edilebilir ve hematoloji kliniklerine yönlendirilir. Hastalığın tam teşhisi için hematoloji kliniklerinde farklı teşhis yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar şöyle sıralanır:
Evreleme nedir?

Kanserin vücutta yayılımını anlatmak için evre sözcüğü kullanılmaktadır. Lösemide kan iliğinin ve kemik iliği hastalığının vücudun başka bölümlerinde yayılıp yayılmadığı saptanır. Bu evreler şunlardır:
Kronik lenfositik löseminin tedavisi nasıl yapılır?

Hastaya kemoterapi verilmeden önce EKG ile kalbin durumu değerlendirilir. Hepatit virüsleri araştırılır. Kronik lenfositik löseminin standart muayene şekli şunlardır:
  • Bekleyip izlemek: Hastanın tedavi öncesi durumu izlenir.
  • Kemoterapi: Hastalık erken evrede olsa bile bazı hastaların yaşam kalitesi bozulduğu zaman hastalara çeşitli kemoterapi ilaçları ile tek başına veya beraberce verilir. Bu ilaçlar ağızdan veya damardan alınmaktadır.
  • Radyasyon tedavisi: Yüksek enerjili X ışınları kullanılarak kanser hücreleri öldürülür.
  • Cerrahi tedavi: Diğer tedavilerden sonuç alınamazsa büyüyen dalak organı cerrahi yöntemlerle alınabilir.
Kronik lenfositik lösemide kullanılan ilaçların yan etkileri ve destek tedavi yöntemleri nelerdir?

Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini öldürürken diğer normal hücrelere de zarar vermektedir. Bu zarar sonucu hastanın vücudu bağışıklık kaybeder. Böylece enfeksiyonlar, kolay kanamalar, morluklar, yorgunluk ve halsizlik görülebilir. Ayrıca kemoterapi ilaçları saç dökülmelerine de yol açmaktadır. Bu nedenlerle hastalar genellikle kontrol altında tutulmalıdır ve morallerinin yüksek seviyede olması sağlanmalıdır.
" } ] }