{ "title": "Kronik Lösemi", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-losemi.jpg", "date": "19.01.2024 11:31:54", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "Kronik lösemi, periferik kan ile kemik iliğini tutan ve kan hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde çoğalması yoluyla ortaya çıkan bir kanser hastalığı türüdür. Kronik lösemileri genel anlamda akut ve kronik olması bakımından ikiye ayırabiliriz. Bu losemi çeşitleri de kendi aralarında ikiye ayrılır. Akut lösemiliği akut lenfositik lösemi ile akut miyeloblastik lösemi olarak ikiye ayrılırken kronik losemi de kronik lenfositik lösemi ve kronik myelositik lösemi lösemiler olarak kendi içinde ayrılmışlardır. Yetişkin bireylerde AML ve KLL türleri sık rastlanırken, çocukluk çağında olanlar için ise en sık ALL lösemiliği görülmektedir.

Kronik lösemiler oldukça yavaş süren lösemi tipidir. Akut lösemiliği ile kronik lösemilerin her iki türünde de lösemi hücresinden yaklaşık bir trilyondan daha fazla yeni lösemi hücresi oluşumu gerçekleşir; bu hücrelerde normal bir hücre gibi işlev göremezler. Geçen süre içerisinde de kemik iliğini yok etmeye başlarlar.

Oluşabilecek risk faktörleri nelerdir?
Kronik Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Kronik Lösemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

İzlem tedavisi: Rahatsızlığın belirtileri görülmeyen erken evre kronik lösemi hastaları doktor değerlendirmesinden geçtikten sonra ilaç kullanılmadan yakın klinik takibe içerisine alınır. Bu takiplerde, rahatsızlığın ilerlemesi iyi bir şekilde değerlendirilir ve tedavinin süresince oluşabilecek yan etkileri ve klinik problemlerin yaşandığı evre arasındaki kar ile zarar düzeni gözlemlenerek tedavi süreci başlatılıp başlatılmayacağı kararına varılır.

Kemoterapi: Yapılan kemoterapi ile ilaçlar yardımı ile hızla çoğalmış olan lösemi hücrelerinin yok edilmesi amaçlanır. Bu sebepten ötürü tedavi sürecinde kullanılacak olan birtakım ilaç ya da ilaçlar ağızdan, damar kanalıyla vücutta yer alan büyük damarlara yerleştirilecek olan ince ve elastik şekildeki bir tüple verilir. Eğer beyin omuriliğinin içerisinde yer alan sıvıda da lösemi hücreleri ortaya çıkmışsa tedavi yönteminde kullanılacak olan ilaçlarda beyin omurilik sıvısının bizzat içine doğrudan ya da kafa derisi altına takılacak olan katater yardımıyla verilmektedir.

Hedeflenmiş olan terapi: Hedeflenmiş bir terapilerde lösemi hücrelerinin artmasını engelleyen bazı ilaçlar kullanılır. Bu tedavinin meydana gelebilecek yan etkiler bakımından daha dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

Biyolojik tedavi: Bazı kronik lösemi hastaları için biyolojik terapi amacıyla birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Kronik lösemide biyolojik terapi yöntemi ile vücudun rahatsızlıklara ve dış problemlere karşı doğal savunmasını daha da güçlendirmesini amaçlar.

Bazı rahatsızlık durumlarında ise interferon adı verilen ve lösemi hücrelerinin gelişmesini daha da hafifleten ilaçlar kullanılabilir. Biyolojik terapilerin de meydana getirebileceği yan etkiler olacaktır. Bu nedenle hasta çok dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Işın tedavisi: bu tedavi türünde kronik lösemi hücrelerini tam anlamıyla ortadan kaldırmak için yüksek enerjili olan ışınlar kullanılır. Işın tedavisi kronik lösemi hastasının sağlık durumuna göre Uzman hekimlerce hazırlanmış olan program dahilinde tüm vücuda ya da farklı vücut alanlarına uygulama biçiminde olabilir. Işın tedavisinde gözlemlenen en sık rahatsızlıklar ise kusma, bulantı, ishal, halsizlik ve saç dökülmesidir.

Kök hücre nakli: Bazı kronik lösemi hastalarına kök hücre nakli uygulaması yapılabilir. Bu tedavi türünde yüksek derecede ilaç ile ışın tedavisi ya da her ikisini birden de almak şarttır. Yoğun bir şekilde alınan ilaçlar ile ışın tedavisi sayesinde öncelikle kemik iliğindeki lösemi hücreleriyle beraber normal kan hücreleri de yok edilir, ardından da sağlıklı kök hücreler de bireyde damar yolu ile verilir. Yeni kan hücreleri alarak tedavi olan birey için zarar görmüş olan kronik lösemi hücrelerinin yerini alarak hastanın iyileşmesinde yardımcı olur.

Kök hücre nakli için sağlıklı bir kök hücrelerin sağlanması 3 şekilde gerçekleşir.
Kök hücre nakli uygulaması yapıldıktan hemen sonra ise hastada meydana gelen kanama, nakil reddi ile enfeksiyon kapma risklerinin oluşmaması için yakın takibi yapılması şarttır.

Kronik lösemiden korunmanın yolları

Lösemi türleri arasında sigara ya da kimyasal maddeler ile ilişkisi kesilmiş olan bireyler için bu maddelerden uzak ortamlarda çalışma ve uygun yaşam şartlarının sağlanması gerekir. Dengeli beslenmek önem bir etkendir. Bunun yanı sıra düzenli bir şekilde yapılan egzersiz ve riskli birtakım alışkanlıklardan kendimizi alıkoymak gibi sağlıklı bir hayat için genel olarak yerine getirilmesi gereken öneriler olarak yapılabilir.
" } ] }