{ "title": "Kronik Psikoz", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-psikoz.jpg", "date": "20.01.2024 02:43:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kronik psikoz, psikolojide en fazla rastlanan hastalıklar grubudur. Bu hastalarda bazı belirtiler birlikte bulunur. Bu hastalıklar genellikle kronik şekilde yani uzun süreli hastaları etkisi altına alır. Psikoz krizi sırasında hastada gerçeklik duygusu çarpıklaşmakta ve kişilik değişimleri meydana gelmektedir. Ancak bunun etkisinde olan hastalar yaşadıklarının farkında bile olmaz. Kronik psikoz hastaların gerçek ve hayal dünyasını birbirinden ayıramamasından kaynaklanır. Şizofreni halk arasında genellikle psikoz olarak bilinse de gerçekte psikoz belirtiler kümesinden meydana gelir. Kronik psikoz bipolar bozukluk, şizofreni, psikotik depresyon gibi hastalıklarla birlikte oluşur. Her hastada farklı belirtiler ortaya çıktığı için, kronik psikozda farklı şekillerde yaşanır. Hastalardaki belirtiler toplumsal sorunlara, kişisel ve mesleki sorunlara neden olur.

Kronik psikoz erken belirtileri nelerdir?
Kronik psikoz ileri aşamada hangi belirtileri verir?

Kronik psikoz hastalarındaki sanrılar ve varsanılar oldukça önemli psikotik belirtilerdir. Hastalardaki gerçekte olmayan şeyleri görme, duyma, hissetme, tatma, koklama varsanılar arasında yer alır. Hastalar kafasında sesler duyar, gözleriyle hayaller görür, gerçekte olmayanları hisseder. Başkalarının kendisine dokunduğunu düşünür. Sanrılarda değiştirilmesi oldukça zor olan hatalı inanışlardır. Hastanın eşinin kendisini aslında olmayan biriyle aldattığını düşünmesi buna örnek verilebilir. Bunlar kişinin huzursuz olmasına yeter, karşısında olan kişileri kendine karşı düşman gibi görür. Gerçek ve hayal birbirine karışır. Kendilerini toplumsal önder, film yıldızı gibi görmeye başlarlar. Televizyondaki konuşmaları bile kendileriyle ilgili olduğunu düşünürler, şarkıların içinde gizli mesaj olduğunu sanırlar. Hastalar başkalarının düşüncelerini okuduklarını düşünür ya da kendinin düşüncelerini hiç kimsenin bilmediğini sanırlar.

Kronik psikoz hastalarında sanrılar paranoya gibi yaşanmakta, başkalarının kendisini takip ettiğini, kontrol ettiğini, ona tuzak kurduğunu sanırlar. Kendilerine eziyet edildiğini sanıp, kuşku duyarlar. Hastalarda düzensiz davranışlar, konuşma gibi durumlar gözlenir. Her konuya hızla geçiş yaparlar. Kendilerini zor ifade ederler. Konuşmaları anlamsız olur, günlük işlerini yapmakta zorlanırlar. Sürekli duygularında değişim olur, fazla konuşmayı sevmezler. Kronik psikoz hastalarındaki bu belirtiler bazen birkaç saat, bazen de aylarca devam edebilir. Tedavi edilmediği takdirde yıllarca süren belirtilerle karşılaşılabilir.

Kronik psikoz özellikleri nelerdir?

Herkes psikoz etkisine girebilir. Gerçeklikten koparak zorlanabilir. Hastalardan hassas yapıda olanlar, kırılgan olanlar bunalımdan daha fazla etkilenirler. Bazen kendilerini yönlendirmek durumunda kalabilirler. Özellikle ergenlik döneminde, baba evinden ayrıldıkları zaman, eğitimden sonra iş yaşamına başladıkları dönemde, partnerleri olduğunda, çocukları olduğunda, ilişkileri ittiği zaman, işlerinde değişiklik olduğunda kendilerini yeniden yönlendirmek zorunda kalırlar. İnsanlar genellikle herkese tehlikeli olan dönemlerde psikotik olabilirler. Diğerlerine göre daha duyarlı tepkiler verirler. Bunalımdan kaçmayı yaşamdan kaçma olarak değerlendirirler.

Kronik psikoz herkeste farklı olur. Çünkü herkes birbirinden farklıdır. Kronik psikozda farklı şekilde gelişir. Oluşan her belirtinin kendine has gelişimi bulunur. Psikoz farklı olduğu gibi, kişisel içeriklerle doludur. Şizofrenik kronik psikoz, algılama, dil ve düşünce değiştiğinde, duygusal psikozlar ruhsal durum, yaşam şekli, motivasyon değişimlerinde olur. Ruh hali ve algılama aynı anda birbirinden ayrılmaz. Bunların birbirlerini karşılıklı şekilde etkilemesi söz konusudur. En fazla görülen kronik psikoz türleri arasında şizofreni, paranoya, paylaşılmış psikoz ve kısa psikoz yer alır.
" } ] }