{ "title": "Kronik Yorgunluk Sendromu", "image": "https://www.kronik.gen.tr/images/kronik-yorgunluk-sendrom.jpg", "date": "19.01.2024 00:17:39", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kronik Yorgunluk Sendromu, Kronik yorgunluk sendromunda hastalık bulunmayan aşırı derecede yorgunluk olduğunu ifade eder. İnsanlarda bazı sebeplerden dolayı oluşan yoğun yorgunluk hissi olarak bilinmektedir. Kronik yorgunluk sendromunda kişi normal yorgunlukta olduğu gibi dinlenince geçecek bir durum oluşmaz, dinlenince bile geçmeyen aksine daha da kötüye giden yorgunluk hissidir. Kronik yorgunluk sendromunda bedensel ve ruhsal uğraşlar yorgunluğu iki katlamaktadır. Günümüzde çok yaygın olan kronik yorgunluk sendromu çok uzun sürekli devam edebilen durumdur. Genellikle kişilerde kas, eklem ve boğaz ağrıları ve kişide bulantı ve konsantrasyon bozukluğu olarak etkisini göstermektedir. Kronik yorgunluk sendromu özellikle yoğun çalışma temposu içerisinde olan kişilerde fazla görülmektedir. Kronik yorgunluk kimi zaman hafif seyrederken kimi zaman ise normal hayatta ve iş hayatında verimliliğin ciddi şekilde düşmesine kadar ilerleyebilmektedir. Kronik yorgunluk sendromundan kurtulmanın yolu düzenli spor ve egzersiz yapmak ve ağır iş temposunu düşürmek ile mümkün olmaktadır. Kronik yorgunluk sendromu gelişmiş ülkelerde örneğin Amerika da yüzde 10 iken bu değer ülkemizde yüzde dörtlerde olduğu bilinmektedir. Kronik yorgunluk sendromu en fazla 20-40 yaş arası çalışan bayanlarda görülmektedir.

Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kronik yorgunluk sendromunun adında da bilindiği gibi en önemli belirtisi yorgunluk olmaktadır. Fakat yorgunluk çok çalışmak, fazla ayakta kalmak ve ağır işler yapmaktan oluşan yorgunluktan çok daha farklıdır. Kronik yorgunluk sendromu belirtilerin belli zamanlarda hastaların kendilerini son derece iyi hissetmeleri günlük yapmaları gereken aktivitelerde enerjileri oldukları sıradan sonra ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu hastalığın yüzde yetmiş beşi kronik yorgunluk sendromu yaşamadan hemen önce soğuk algınlığı benzeri bir rahatsızlık duymaktalar. Kronik yorgunluk sendromunun bir başka belirtisi ise çok yoğun fiziksel ve duygusal stres döneminden önce hastaların enerjilerinde azalma hissettikleri durumlarda aniden ortaya çıkan durum olarak bilinir. Kronik yorgunluk sendromu belirtilerinde kişide boğaz ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve rahatsızlık, eklemlerde sebepsiz ağrılar, uyku sonrasında dinlenememe, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, keyifsizlik hissi, şiddetli baş ağrıları, uyku problemi, bıkkınlık ve tükenmişlik hissi, bilinç bulanıklığı, bağırsaklarda sıkıntılar, kokulara, ilaçlara, sesler, gıdalar duyarlılık veya alerji, baş dönmesi, baygınlık, üşüme veya terleme, asabilik, panik atak, depresyon kronik yorgunluk sendromu başlıca belirtileri bunlardır.

Kronik Yorgunluk Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Kronik yorgunluk hastalığının tanısı için herhangi bir test bulunmaktadır. Bu hastalığın tanısı için en önemli durum uzun süreli kişilerde herhangi bir sebebi olmayan nedensiz yorgunluklar tanı konulması için bakılması gereken en önemli durumdur. Bir de doktor tarafından kronik yorgunluk sendromu tanısı konulması açısından hastada en az dört adet kronik yorgunluk sendromu belirtilerinin bulunması hastalığın tanısı konulması için önemlidir. Fakat doktor tarafından aynı sebeplere neden olabilecek hastalıkların elenmesi için birtakım testler istemektedir.

Kronik Yorgunluk Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik yorgunluk sendromu tedavisi kişinin yaşam kalitesini yükseltmek ve iyi durumda tutmaya yönelik yapılmaktadır. Bu hastalı sonucunda hastalıkta seyreden belirtileri en aza indirmek ve hafifletmek odaklı yapılmaktadır. Bunun için birtakım tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Mesela ağrı kesicilerin kullanımı, uyku düzensizliğini düzeltmek, istirahat ve dinlendirme, masaj yapılması, yoga yapılması, fizik tedavisi, akupunktur, psikoterapi, beslenme düzeni gibi durumların kronik yorgunluk tedavisi için uygulanan tedavi yöntemleridir. Son olarak pisikiyatrik destek verilerek eğer alkol ve sigara kullanılıyorsa bırakılması tavsiye edilir. Günlük düzenli bir şekilde spor yapılması tavsiyelerinde bulunulur.

" } ] }