Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri
24 Temmuz 2024

Kronik Böbrek Yetmezliği Evreleri


Kronik böbrek yetmezliği (KBH) hastalığı, böbrek işlevinin zaman içerisinde kademeli ve kalıcı olarak kaybedilmesiyle ortaya çıkar. KBH'nin tedavisi yoktur, ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Kronik böbrek yetmezliği, böbreğin fonksiyonlarının kalıcı olarak bozulması anlamına gelir ve böbrekler evreli olarak işlevini kaybeder. Bu hastalık, akut böbrek yetmezliği gibi aniden ortaya çıkmaz; aksine, zamanla ilerler ve tedavi olasılığı yoktur. Ancak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür. Kronik böbrek yetmezliği, belirli evrelerden geçerek nihai aşamaya ulaşır ve bu aşamadan sonra diyaliz veya böbrek nakli gereklidir.


Kronik böbrek yetmezliği, 5 evreye ayrılmıştır. İlk dört evrede böbrek işlevini korumak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak amaçlanır. Beşinci evrede ise böbrek işlevini büyük ölçüde yitirmiştir ve diyaliz veya böbrek nakli gibi seçenekler düşünülmelidir.

1. Evre

Bu evrede böbrekler normal işlev görür, ancak bazı hasarlar mevcuttur. Hastalar genellikle belirgin semptomlar yaşamazlar ve böbrek işlevi testlerle anlaşılabilir.

2. Evre

Bu evrede böbrek işlevi hafifçe azalmıştır. Hastalar hafif semptomlar gösterebilirler ve düzenli takip ve tedavi ile böbrek işlevi korunabilir.

3. Evre

Bu evrede böbrek işlevi orta derecede azalmıştır. Hastalar belirgin semptomlar yaşayabilir ve bu aşamada tedavi daha yoğun hale gelir.

4. Evre

Bu evrede böbrek işlevi ciddi şekilde azalmıştır. Hastalar daha ciddi semptomlar yaşar ve böbrek işlevini korumak için daha yoğun tedavi gereklidir.

5. Evre

Bu evre son aşamadır ve böbrek işlevi %10'un altına düşmüştür. Hastalar diyaliz veya böbrek nakli için değerlendirilir.

Böbrek Hastalığında Neler Olur?
  • Vücutta kalsiyum eksikliği ve fosfor fazlalığı başlar.
  • Atıklar kanda birikir.
  • Kan basıncı dengeleri bozulur.
  • Vücutta su birikmeye başlar.
  • Bacaklar ve göz kapakları şişer.
  • Kilo artışı söz konusu olur.
  • Alyuvar üretimi dengesi bozulur.
  • Akciğerlerde sıvı birikmeye başlar.
  • Nefes darlığı ortaya çıkar.
  • Halsizlik, iştahsızlık, baş dönmesi, hızlı yorulma ve çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkar.

Az Tuz, Bol Su Tüketmek Gerekli

Böbrek hastalıklarının kalıtsal faktörlerin yanında tuz ve su tüketimiyle de doğrudan ilişkisi vardır. Aşırı tuz kullanımı, bedendeki tansiyonu artıracağı için böbrek içindeki kılcal damarlarda bozulmalara sebep olur. Uzun süreli yüksek kan basıncı (hipertansiyon) böbreğin işlevlerinin bozulmasına neden olur. Ayrıca, yeterli su tüketimi böbreklerin sağlıklı işlev görmesi için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bahtiser

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kronik böbrek yetmezliği hastası olarak, 3. evrede belirgin semptomlar yaşamaya başladım. Bu durumda tedavinin daha yoğun hale gelmesi gerektiğini okudum, peki bu evrede hangi tedavi yöntemlerine başvuruluyor? Ayrıca, beslenme konusunda ne tür değişiklikler yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bahtiser, kronik böbrek yetmezliğinin 3. evresinde belirtilerin daha belirgin hale gelmesi oldukça yaygındır. Bu aşamada, tedavi planları genellikle daha yoğun bir şekilde düzenlenir. Doktorunuz muhtemelen böbrek fonksiyonlarınızı izlemek ve komplikasyonları önlemek için daha sıkı bir takip yapacaktır. İlaç tedavisi, kan basıncını kontrol altına almak, anemi gibi durumları yönetmek ve böbreklerin yükünü azaltmak için kullanılabilir.

Beslenme konusunda ise, protein alımınızı sınırlamak, sodyum (tuz) tüketiminizi azaltmak ve potasyum ile fosfor gibi mineralleri dikkatle izlemek önemlidir. Doktorunuz veya bir diyetisyen, size özel bir diyet planı hazırlayabilir. Genel olarak, düşük sodyumlu, düşük potasyumlu ve düşük fosforlu yiyecekler tercih edilmelidir. Bol su içmek de böbreklerinize yardımcı olabilir, ancak bu konuda da doktorunuzun önerilerini dikkate almalısınız.

Umarım bu bilgiler size yardımcı olur, sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Kronik Gastrit Diyeti Nasıl Yapılır?

Güncel

Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk Belirtileri ve Tedavisi